2019. február 20., szerda

A francia nyelv rövid története

A francia az újlatin nyelvek családjába tartozik, rokonai az olasz, a spanyol, a katalán, a portugál, a román, a szárd, a Svájcban beszélt rétoromán és a már kihalt dalmát nyelv is.



Le Colisée, Rome

A francia nyelv születése az Ókori Római Birodalom terjeszkedésének köszönhető: a meghódított területeken a rómaiak elterjesztették a latin nyelvet is. Galliában (a mai Franciaország területén) a római hódítás Kr. előtt 58-51 körül következett be. A római hódítók nyelve, a népies latin (tehát nem az irodalmi latin, hanem annak egyszerűbb, beszélt nyelvi változata) fokozatosan kiszorította az addig beszélt helyi nyelveket, így a gall nyelvet is.



Az 5. században germán törzsek érkeztek (frankok, burgundok, gótok, alemannok), akik Gallia jelentős területeit elhódították a rómaiaktól. A frank nyelv és a gallok által beszélt latin egybeolvadt. A 9. századra az itt beszélt nyelv már lényegében a mai értelemben vett francia nyelv ősének tekinthető.
A 17. századra a francia olyan kiforrott nyelvvé vált, amely már alig különbözik a mai francia nyelvtől. Helyesírása sem változott azóta lényegesen – a kiejtés viszont igen, ez okozza a francia kiejtés látszólagos nehézségét.

Hogyan vált világnyelvvé a francia?

A francia nyelv elterjedése a keresztes háborúk korától (12. sz.) számítható. A 12-13. században, amikor a latint Európa számos országában hivatalos nyelvként használták, a francia mint második hivatalos nyelv volt használatban.
 


Angliában a 15. századig a francia volt a királyi udvar, az arisztokrácia, a vallás és az igazságszolgáltatás nyelve. (A Robin Hood-történetekből ismert Oroszlánszívű Richárd király is franciául beszélt.) Nagy-Britannia címerében ma is egy francia mondat olvasható: “Dieu et mon droit”.
A nemesség körében spontán anyanyelvként használták, tehát nem idegen nyelvként tanulták – az angol az alacsonyabb társadalmi osztályok nyelve volt. A francia hatás a mai napig erőteljesen érezhető az angol nyelv szókészletében: a két nyelvnek 22 ezer közös szava van!



A 17. század végétől (Franciaország gazdasági, politikai, kulturális szerepének köszönhetően) az európai népek közti érintkezés legfőbb eszköze a francia nyelv volt: franciául írtak és társalogtak az uralkodók, nemesek és kereskedők, franciául írta emlékiratait Rákóczi Ferenc, Marco Polo és Casanova, és Assisi Szent Ferenc is franciául koldult (Itáliában!).



A franciák a 16. századtól kapcsolódtak be a gyarmatosítási folyamatba, Kanadában, a Mississippi völgyében, Közép-Amerikában, Afrikában és az Indiai-óceánon szereztek területeket, hogy aztán a 18. században ezek nagy részét átengedjék az angoloknak. A 19. században az USA hatalmas területeket vásárolt meg a franciáktól (Louisiana, Arkansas, Oklahoma, Colorado stb), ugyanakkor a francia kultúra jelentős elterjedtségre tett szert Afrikában, Ázsiában és az óceániai szigetvilágban. Mára kb. 200-300 millióan beszélik a franciát nem hivatalos nyelvként szerte a világon (Algéria, Kambodzsa, Egyiptom, Szíria, Izrael, Vietnam, Tunézia, Kongó stb), az oktatás és a kultúra nyelveként.
 
Szövegértés, mondatalkotás, hallásértés- és szókincsgyakorlás? Kérd az ingyenes bemutató leckét Facebook oldalunknak írt üzenetben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.