2019. február 20., szerda

“Az állam én vagyok!” – Történelmi tévhitek nyomában

Hahner Péter történész 100 történelmi tévhit című könyvéből megtudhatjuk, hogy a XIV. Lajosnak tulajdonított kijelentés (“L’État, c’est moi!“) sohasem hangzott el ebben a formában.


A legendássá vált mondat, amely híven jellemezné a Napkirály (1638-1715) abszolutisztikus uralmát, a történészek szerint csupán egy szállóige, mely a király halála után született meg. Bossuet (XIV. Lajos fiának nevelője, Meaux püspöke) egy helyütt így ír a Napkirályról: “Az egész állam őbenne van, az egész nép akarata az övében foglaltatik…” Ez a mondat lehetett a későbbi szállóige alapja, amelyet az ismert formában 1818-ban írtak le először.
Valójában XIV. Lajos éppen az ellenkezőjét jelentette ki halála előtt: “Én elmegyek, de az állam örökre itt marad.”



“Utánunk az özönvíz!”
 

Ezt a cinikus megállapítást XV. Lajosnak (1715-1774) tulajdonítják. Valójában ez is csupán egy népszerű szállóige, történelmi alapja nincsen.  A szállóige 1757-ben születhetett meg. Ez az év igen szerencsétlennek bizonyult a franciák számára: a király elleni merénylet, egy az országon végigsöprő hurrikán, egy katonai vereség a hétéves háborúban, s mindenki egy üstökös felbukkanásáról beszélt, amely a közhiedelem szerint további szerencsétlenségek bekövetkeztét vetíti elő. A király valószínűleg olyasmit fűzhetett hozzá mindehhez, hogy “nekünk már csak az özönvíz hiányzik” – s ebből születhetett meg később az ismert szállóige.

“Ha nincs kenyerük, akkor egyenek kalácsot!”

Mindannyian tanultunk történelemórán Marie Antoinette-nek (1755-1793), XVI. Lajos hitvesének eme kijelentéséről. Hahner Péter könyvében bebizonyítja, hogy ismét egy alaptalan szállóigével állunk szemben: ezt a kijelentést már jóval korábban, több személynek is tulajdonították. Rousseau 1769-ben befejezett Vallomások (Confessions) című könyvében például már olvasható ez a hírhedt mondat, amely már akkor is szállóige volt, amikor Marie Antoinette még meg sem érkezett Franciaországba. (Marie Antoinette Mária Terézia tizenötödik gyermeke.)

Szövegértés, mondatalkotás, hallásértés- és szókincsgyakorlás? Kérd az ingyenes bemutató leckét Facebook oldalunknak írt üzenetben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.